top of page

PROGRAMMA

Van 10:00 tot 17:00 uur worden diverse bewegingsactiviteiten aangeboden aan Parkinsonpatiënten, waaruit vrij kan worden gekozen.  Omdat het aantal deelnemers bij sommige activiteiten beperkt is, is het aangeraden om u vooraf te registreren.  Dit is mogelijk via deze link.
Programma_edited.jpg

VOLZET

VOLZET

VOLZET

Stoelyoga, van 10:00 tot 10:50. Lesgeefster Pascale Donner, Kokoro Everberg

Eenvoudige yoga oefeningen voor een groter lichaamsbewustzijn en met extra aandacht voor de ademhaling.  Voordelen: meer balans & energie alsook een betere motoriek, meer flexibiliteit, kracht en ontspanning.

Escrima, van 11:00 tot 11:50. Lesgever Marlene Wörner, Satori Kwai Mortsel

Escrima is oorspronkelijk een Filippijnse zelfverdedigings-methode die de laatste jaren enorm veel opgang kent in Europa.  Er wordt geoefend met enkel stok, dubbel stok (rotan, 60 à 70 cm) en ongewapend

Kinesiphilia, van 11:00 tot 11:50. Dansleraar Margriet Middel, Fit Your Mind

Solodansen met lotgenoten, onder begeleiding van een professionele dansleraar maakt blij, motiveert en schenkt meer zelfvertrouwen.  Dans, vooral begeleid door muziek, is een bijzonder nuttig hulpmiddel bij de ziekte van Parkinson en gaat veel verder dan andere vormen van lichaamsbeweging.  Door de vele zintuiglijke prikkels die het met zich meebrengt en de emoties die het opwekt, activeert de dans alternatieve paden die in zekere zin de paden omzeilen die door de ziekte van Parkinson zijn beschadigd.

Qi Gong, van 12:00 tot 12:50. Lesgeefster Mieke, Zen for Mie

De zachte, repetitieve Qi-gong bewegingen doen veel meer dan enkel je spieren en ligamenten stretchen en versoepelen.  Het brengt je lichaam in balans.  Qi-gong is makkelijk en toegankelijk voor elke leeftijd.

Bewegingsadvies, van 13:00 tot 13:50, door Magda Ghyselen

Magda is kinesitherapeut en zelf Parkinsonpatiënt.  Ze startte onlangs in Brugge met een bewegingsgroep.  Er wordt gestart met een opwarming met enkele algemene basisoefeningen in zit en /of stand, naar mobiliteit, evenwicht en oprichting.  Daarna oefenen we op de mat als simulatie voor het liggen in bed: opschuiven in rug- en zijlig, omrollen, opduwen tot zijzit.

Natuurwandeling, van 13:30 tot 15:30, met ervaren gidsen van de Witlooftrekkers Kortenberg

De wandeling bestaat uit 2 lussen, elk van ongeveer 2,5 km.  De 1ste lus leidt ons door het Park van de Abdij en is toegankelijk voor rolstoelpatiënten.  Aansluitend kan een 2de lus worden gewandeld die leidt door het nabijgelegen bos, en dus weinig toegankelijk is voor rolstoelpatiënten.

Tai Chi, sessie 1 van 13:00 tot 13:50 en sessie 2 van 14:00 tot 14:50, lesgever Jurgen Vanhorenbeek, Tai Chi Family Tremelo

Tai Chi is een eeuwenoude bewegings- en krijgskunst.  De oefeningen bestaan uit langzame; vloeiende bewegingen die zonder inspanning worden uitgevoerd.  Tai Chi stimuleert het zenuwstelsel, verbetert de bloedsomloop, versterkt spieren en pezen, vermindert spanning, kalmeert, brengt lichaam en geest in evenwicht.  Tai Chi is uitermate geschikt voor Parkinsonpatiënten.

Bokstraining, van 14:00 tot 14:50, lesgeefster Sanne Broeder, KU Leuven Department of Rehabilitation Sciences

Bokstraining voor Parkinsonpatiënten is een wetenschappelijk onderbouwd concept, dat al langer toegepast wordt in Amerika.  De principes uit het boksen - snelle bewegingen, coördinatie - hebben een verrassend positieve invloed op de beweeglijkheid van Parkinsonpatiënten.  De boksoefeningen activeren gebieden in de hersenen, die hierdoor beter gaan functioneren waardoor de patiënt uiteindelijk ook vlotter mobiel gaat bewegen in het dagelijkse leven.

Nota: Mocht je deze activiteit willen meedoen en je beschikt toevallig over bokshandschoenen, gelieve deze mee te brengen.

StoelNia, van 15:00 tot 15:50, lesgever Marianne Schenck, Ease of Movement Wilrijk

Nia is een bruisende, feestelijke én gezonde fitness dans die draait om het ontdekken en genieten van de mogelijkheden van jouw lichaam, op jouw ritme en jouw niveau.  Het is een manier om aan fitness te doen, een conditie op te bouwen en te bewegen, zonder blessures en met respect voor de grenzen van eenieders lichaam.

Ykido biking, van 15:00 tot 15:50, begeleider Wim De Geest, Stra-T-Go

YKIDO Bikes bieden een oplossing voor ieder die in vorm wenst te blijven en beweging wenst te combineren aan het recreatieve. Soepel bewegen zonder te forceren. Leuke ontspanning en amusement.

Country Line Dance, van 16:00 tot 17:00, lesgever Christophe Bretez, JPB Studios Lier

Country Line Dance is een Amerikaanse dansstijl waarbij, zoals de naam het zegt, individueel in lijnen gedanst wordt.  Elke dans is geschreven op een specifiek muzieknummer en telt een aantal passen in blokken van 8, in totaal meestal 16, 32, 48 of 64. Na elk blok start de dans opnieuw, waarbij de dansrichting met een kwartslag verschuift.

VOLZET

VOLZET

VOLZET

bottom of page